Opublikowano

Międzynarodowy Dzień Pistacji

Międzynarodowy Dzień Pistacji

26 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pistacji. Wartościowe, niezwykle aromatyczne, zielone orzechy przez wieki były traktowane jako towar luksusowy, dostępny wyłącznie dla wybranych. W Capuccino Cafe pistacje są idealnym dodatkiem do deserów. Zachęcamy do wspólnego świętowania i spróbowania naszych pistacjowych rollsów, które smakiem przenoszą do ciepłych krajów.

Gdzie rosną pistacje?

Uprawa drzew pistacjowych jest bardzo wymagająca – mogą one rosnąć wyłącznie w miejscach, gdzie lato jest długie i ciepłe, a zima łagodna. Największych producentów pistacji znajdziemy więc na Bliskim Wschodzie, w Kalifornii i południowej Europie. Na cenę słynnych orzechów znaczący wpływ ma także ich długi okres dojrzewania. Można stwierdzić, że wybitny smak pistacji dojrzewa latami. Młoda drzewa wydają pierwsze plony dopiero po 6-7 latach od posadzenia. Najwięcej owoców mają dorosłe okazy, w wieku 15-20 lat.

Pistacje – wartości odżywcze

Pistacje to drobne orzechy, ale obfitujące w wartości odżywcze. Zawierają dużo białka i wapnia, a także potasu i kwasu foliowego. Stanowią ponadto źródło witamin, cynku, żelaza i zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3.

Pistacje w Capuccino Cafe

Niebanalny smak pistacji jest idealnym uzupełnieniem szlachetnych deserów. Na Międzynarodowy Dzień Pistacji przygotowaliśmy więc dla Państwa świeże i chrupiące croissanty w formie rollsów. Okrągłe desery skrywają w środku pyszny pistacjowy krem i maliny. Zachęcamy do spróbowania ich w naszej kawiarni w Sopocie.

Międzynarodowy Dzień Pistacji