26 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pistacji. Wartościowe, niezwykle aromatyczne, zielone orzechy przez wieki były traktowane jako towar luksusowy, dostępny wyłącznie dla wybranych. W Capuccino Cafe pistacje są idealnym dodatkiem do deserów. Zachęcamy do wspólnego świętowania i spróbowania naszych pistacjowych rollsów, które smakiem przenoszą do ciepłych krajów.
Gdzie rosną pistacje?
Uprawa drzew pistacjowych jest bardzo wymagająca – mogą one rosnąć wyłącznie w miejscach, gdzie lato jest długie i ciepłe, a zima łagodna. Największych producentów pistacji znajdziemy więc na Bliskim Wschodzie, w Kalifornii i południowej Europie. Na cenę słynnych orzechów znaczący wpływ ma także ich długi okres dojrzewania. Można stwierdzić, że wybitny smak pistacji dojrzewa latami. Młoda drzewa wydają pierwsze plony dopiero po 6-7 latach od posadzenia. Najwięcej owoców mają dorosłe okazy, w wieku 15-20 lat.
Pistacje – wartości odżywcze
Pistacje to drobne orzechy, ale obfitujące w wartości odżywcze. Zawierają dużo białka i wapnia, a także potasu i kwasu foliowego. Stanowią ponadto źródło witamin, cynku, żelaza i zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3.
Pistacje w Capuccino Cafe
Niebanalny smak pistacji jest idealnym uzupełnieniem szlachetnych deserów. Na Międzynarodowy Dzień Pistacji przygotowaliśmy więc dla Państwa świeże i chrupiące croissanty w formie rollsów. Okrągłe desery skrywają w środku pyszny pistacjowy krem i maliny. Zachęcamy do spróbowania ich w naszej kawiarni w Sopocie.





