Przejdź do treści

Tradycyjny sernik baskijski

Sernik baskijski
3 lipca 2023 Bez kategorii

Sernik baskijski to klasyczny deser wywodzący się z Kraju Basków. Idealny, kremowy, delikatnie skarmelizowany deser znajdziesz w Capuccino Cafe.

The New York Times wybrał właśnie ten sernik jako „Smak Roku” w 2021 roku i od tego czasu na całym świecie zapanowała sernikowa euforia. Swoimi korzeniami sięga San Sebastián, miasta słynącego ze wspaniałych plaż i jeszcze wspanialszego jedzenia. To właśnie tutaj w latach 50. XX wieku powstał przepis na wyjątkowy sernik. Na pierwszy rzut oka daleko mu do perfekcji- jego powierzchnia jest nierówna i momentami wygląda na zbyt przypieczoną. To jednak celowy efekt, który stanowi cechę charakterystyczną tego wypieku. Jest kremowy i bardzo delikatny, pozbawiony charakterystycznej skórki. Wprost rozpływa się w ustach, a każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jest to zasługa specjalnej techniki przygotowania sernika, która polega na dokładnym zmiksowaniu składników, aby uzyskać jedwabistą konsystencję.Nie przypomina serników, jakie piekły nasze babcie. Niczym im jednak nie ustępuje, a wiele osób śmiało twierdzi, że przepis z Kraju Basków śmiało może konkurować nawet z polskim sernikiem.

W Capuccino Cafe doskonale wiemy, jak upiec idealny sernik baskijski. Stawiamy na najwyższą jakość składników i staranne wykonanie, aby każdy kęs sprawiał ogromną przyjemność. Ciasto czeka w witrynkach w Sopocie, ale możesz je również zamówić na naszej stronie internetowej. Świetnie nadaje się na specjalne okazje lub po prostu miłe chwile z rodziną i przyjaciółmi. Z powodzeniem zastąpi nawet tort urodzinowy dla fana serników. Jeśli jeszcze go nie próbowałeś, to najwyższa pora to zmienić.

Serdecznie zapraszamy do Capuccino Caf i skosztowania tego wyjątkowego deseru. Z pewnością nie będziesz żałować.

Ostatnie wpisy